tirsdag den 31. december 2013

Taske af dåsekapsler

Hæklet taske af dåsekapsler.
Tasken af dåsekapsler (eller pull tabs om man vil) har været længe undervejs. Faktisk er det ca. 2 år siden, jeg ledte efter en opskrift for at lave en taske af dåsekapsler, og ikke rigtig havde held med at finde nogen, som jeg kunne lide. Tit synes jeg, at den hæklede del bliver for dominerende, og dåsekapslerne ikke er synlige nok, og at det hele ender med et lidt klumpet udtryk. Så jeg forsøgte mig lidt frem med, hvordan jeg kunne hækle dem sammen og gik derefter i stå. Her i juleferien stødte jeg så på mine forsøg igen, og da nytårsaften jo nærmer sig, og jeg egentlig mangler en sjov taske til at have med, fik jeg hæklet stykkerne sammen, syet foer og lynlås i og lavet en læderrem. Her ser i resultatet ;-) måske nok lidt mere pudsig end pæn.
Rigtig godt nytår til alle. 
Opskriften kommer nok senere, lige nu er det vist tid til lakering af neglene.
Se også opskriften her på "Taske flettet af avispapir"
Hæklet taske af dåsekapsler.

onsdag den 25. december 2013

Glædelig jul... og lille ide til foldede juletræer i pap

Små sølvstager og foldede juletræer i pap.
Rigtig glædelig jul til familie, venner, kollegaer og alle jer andre, der har besøgt bloggen i de første måneder. Det at blogge er ret nyt for mig, startede først i oktober, og jeg kan mærke, at det er svært at følge med her i december. Tiden flyver af sted, og når der også skulle købes julegaver, bages, laves konfekt, pyntes og holdes jul for familien - ja så var det svært, også at nå at ryste nogle ideer ud af ærmet. Der vel og mærke kom på bloggen i ordentlig tid, så andre havde noget at bruge dem til.
Heldigvis er der andre bloggere, der er bedre til at planlægge tiden end mig, og de små søde foldede juletræer, der i år pynter på mit julebord, har jeg fundet på bloggen myLifebox, hvor der også er en lille video om, hvordan man folder dem. Det tager ikke ret lang tid at folde juletræerne, så måske nogen kan nå at bruge ideen på julefrokostbordet ;-)
Se andre jule gør det selv ting her "Jul".
Årets julebord a la Villa Marietta.

søndag den 15. december 2013

Hjertekrans til døren

Hjertekrans i gran
Nu kan julen endelig bydes velkommen indenfor i Villa Marietta. I formiddags fik jeg bundet en krans formet som et hjerte til hoveddøren. Til hjertekransen har jeg brugt Normann- og Nobilis gran, thuja, kogler fra elletræ, troldhasselgrene, efeu blade og blomsterstande. Som sædvanlig er hjerteformen bukket i tyk ståltråd, og gran mv. bundet på i små buketter. Hver halvdel af hjertet er bundet for sig, så buketterne vender symmetrisk i hjertet.
Se flere kranse her "Efterårskranse" og "lærkekoglekrans" her.
Du kan nu også se endnu en hjertekrans her "Endnu en hjertekrans til døren".
Hjertekrans undervejs - troldgrenene er bundet på bagefter.

fredag den 13. december 2013

Havregrynskugler og chokoladetrøfler med Guinness

Klassiske havregrynskugler og chokoladetrøfler med Guinness.
Ingen jul uden havregrynskugler og i år har vi udvidet repertoiret med chokoladetrøfler med Guinness. Chokoladetrøflerne blev smagt første gang til et klassearrangement, da klassen lige var hjemvendt fra Dublin og besøg på Guinness Bryggeriet. Se opskrift på chokoladetrøflerne på Guinness Storehouse.

Opskrift på havregrynskugler

70 g smør
2 dl havregryn
1 dl kokosmel
1/2 dl sukker
1 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
lidt appelsinsaft

Rør smørret blødt og tilsæt alle de andre dele.
Rør det godt sammen og ælt til det er en samlet kugle.
Massen stilles koldt i mindst en halv time.
Derefter rulles små kugler.
Havregrynskuglerne trilles til sidst i kokosmel og opbevares koldt. 

Se også min marcipankonfekt her "marcipankonfekt".

torsdag den 12. december 2013

Macipankonfekt a la Villa Marietta

Marcipankonfekt a la Villa Marietta.
Julens marcipankonfekt i Villa Marietta bliver ikke lavet alt for tidligt, for det skal jo helst gemmes til juleaften.
Der er ikke så meget opskrift i det, da vi holder af den rene smag af god marcipan og nougat fra Odense Marcipan.
På billedet ses:
Marcipan og nougat ruller betrukken med mørk chokolade og nødder.
Nougat klodser dyppet i hvid chokolade og pyntet med en nød.
Marcipan med hakkede valnødder, dyppet i mørk chokolade og pyntet med hvid chokolade.
Marcipan med Bailey og kokos, duppet i mørk chokolade og pyntet med en mandel.
Marcipan med gin og appelsinsaft, dyppet i hvid chokolade og pyntet med revet appelsin.
Et godt tip er at putte cornflakes i resterne af det smeltede hvide chokolade, og lave små toppe med to teskeer. 
Marcipan og nugat ruller pakket til små adventsgaver. Og på sidste billede cornflakes toppe.

onsdag den 11. december 2013

Juledekoration med juletræ af enebær

Slanke juletræer af blødt enebær.
Høje, slanke juletræer bundet af blødt enebær. Stativet til juletræerne er bukket i tyk ståltråd, hvor der bagefter vikles grøn blomstertape omkring. Enebær kvistene er bundet på i små buketter, både foran og bagpå, med en tynd sølvtråd, som jeg denne gang har ladet være synlig. Enebær juletræerne er stukket ned i gamle ler urtepotter, der er pyntet med pudemos mv. Jeg har prøvet mig lidt frem med hensyn til pynten, men ved at juletræerne i første omgang skal stå ude, blev valget at vente med de røde glasting til træerne skal ind til jul.
Ude eller inde?

mandag den 9. december 2013

Halskæde af filtkugler

Jeg har filtet, trillet og rullet kugler til nogle halskæder. Det er hyggeligt at filte kugler, men man skal være forberedt på at det tager en del tid, giver hænder der er i opløsning, og skuldre der trænger til at komme på plads igen.
Halskæde af filtkugler.

Opskrift på filtkugler

Kartet uld (evt. Merinould) i tynde totter lægges på kryds og tværs i en lille bunke.
Rulles/samles til en lille kugle og dyppes lidt i varmt sæbevand (sæbespåner).
Trilles let i hånden og dyppes igen i sæbevand, og sådan fortsætter man til faconen er lidt på plads.
Nu rulles filtkuglen på et tørt håndklæde, i hænderne og kastes ned i bordet, og dyppes ind imellem i sæbevandet.
Til sidst er filtkuglen blevet tilpas hård og kan skylles sammen med alle de andre kugler i koldt vand, tilsæt evt. lidt eddike i sidste hold skyllevand.
Endnu en halskæde af filtkugler.


På de blogs der fortæller om børnene der render rundt og filter kugler, vil jeg bare sige "sikke nogle utrolig søde og tålmodige børn". Hvis man ikke har helt samme tålmodighed eller børn der har det, er det også tilladt at købe de filtede kugler færdige. Synes også jeg har set blogs, der fortæller om at filte i vaskemaskinen, det kunne måske være en ide til næste gang ;-)
Mine filtkugler har jeg trukket på sort smykkewire, og til at holde filtkuglerne i den rette afstand, har jeg brugt sorte wireklemmer fra Panduro.

Italienske mandelkager

Italienske mandelkager.
I Villa Marietta er der i denne weekend blevet bagt småkager til julen, og de hårde men sprøde italienske mandelkager er altid en af vores favoritter. Kagerne egner sig fortrinligt til en kop kaffe, men hvis de, som i Italien, dyppes i Vino Santo er det tæt på, at englene synger.

Opskrift på italienske mandelkager

2 æg
250 g sukker
1 stang vanille
250 g mel
1/2 knsp. fint salt
1/2 tsk. bagepulver
revet skal af 1 appelsin og ca. 1 spsk. saft (husk den må ikke være overfladebehandlet)
200 g mandler med skal

Æg, sukker og vanillekorn piskes sammen.
Mel, salt og bagepulver blandes og røres i ægget sammen med saft og skal fra appelsinen.
De hele mandler blandes i dejen og der formes 3 stænger (2x4x25 cm) på bagepladen.
Hvis fingrene gøres lidt våde hænger dejen ikke fast i dem.
Stængerne bages i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.
Stængerne skæres nu i 1 cm tykke skiver, som lægges tilbage på bagepladen med siden op. Sæt kagerne tilbage i ovnen i ca. 5 minutter.
Julesmåkager a la Villa Marietta - Italienske mandelkager, nødde-chokolade kager og kanelstjerner.

Jeg har også bagt nødde-chokoladekager efter opskrift fra Karolines Køkken, og de for tiden politiske ukorrekt KANEL-stjerner er fra Politikens bog om Jul og Vinter.

søndag den 8. december 2013

Stjerne af lærkegrene

Stjerne af lærkegrene.
Lidt skæv, men hurtig og let stjerne af lærkegrene. Seks lige lange stykker lærkegrene bindes først til to trekanter, og derefter bindes trekanterne sammen så de danner en stjerne.

Se også min ovale krans af lærkekogler "Krans af lærkekogler". 

mandag den 2. december 2013

Hjemmelavede flødekarameller med lakrids eller chokolade

Hjemmelavede flødekarameller.
Hjemmelavede flødekarameller efter Blomsterbergs opskrift. Jeg har prøvet at vise, hvordan karamellen så ud undervejs i kogningen, for jeg har selv været i tvivl om, hvornår karamellen var færdig de første gange, jeg lavede flødekaramellerne.
Billede 1=15 minutter, 2=30 minutter, 3=45 minutter og endelig billede 4=60 minutter og færdig.
Tiderne afhænger selvfølgelig af, hvor meget varme der er på, men her kan du se, hvordan min
karamel ser ud.
Bagefter har jeg delt flødekaramel massen i to portioner og afkølet i nogle fade i ca. 45 minutter. Den en halvdel blev drysset med lakridspulver fra Bülow Lakrids og den anden halvdel med smeltet mørk chokolade (lad være med at komme lige så meget på som mig, det meste af mit køkkenbord var smurt ind i chokolade).
Lakridskarameller og chokolade karameller.
Derefter blev karamellen rullet til stænger, og da de var helt afkølet blev de skåret i passende stykker og pakket i cellofan.

Se også min marcipankonfekt her "Marcipankonfekt a la Villa Marietta".

søndag den 1. december 2013

Kalender- eller adventsgaver

Adventsgaver til mor og svigermor.
Så blev det igen 1. søndag i advent. Det kommer altid som lidt af en overraskelse, og giver mig nogle sene aftener med at bøvle hjemmelavede ting til adventsgaverne. Hvert år i snart lang tid har jeg lavet en kurv af avisflet med lidt adventsgaver til min svigermor og mor, og i år skulle ikke være nogen undtagelse. Nogle af gaverne er hjemmelavede og andre er købte, men holdt på et meget lille beløb. Det er jo ikke juleaften endnu, og der står ikke Rockefeller på ryggen af mig. Dog synes jeg, at det er sjovt at gøre en del ud af indpakning m.v., så modtagerne forhåbentlig føler sig forkælet, og jeg selv har glæden ved at give ;-)
Jeg ved godt, at indlægget med adventsgaver kommer noget sent på bloggen, men var selv først færdig i allersidste øjeblik. Hellere sent end aldrig -og ideen kan jo bruges til andre anledninger også.
Se hvordan du fletter kurven af avispapir på mit indlæg "Kurv af papirflet". Opskrifterne på nogle af de andre hjemmelavede hemmeligheder kommer senere.

mandag den 25. november 2013

Idé til hurtigt kalenderlys

Hurtigt kalenderlys.
Nu går nedtællingen til juleaften snart i gang, og jeg vil gerne vise jer en alternativ idé til det forslidte kalenderlys, der nærmest altid ender med at se farligt ud og ende i skraldespanden før tid. Jeg har fyldt et gammelt sylteglas mrk. Frisco med 24 små juletræslys og et par kogler. Lysholderen med den lille støbte engel i tin, er støbt af min svoger Jakob.
Det gode ved denne form for kalenderlys er at man kan snyde lidt og bare tilføre et ekstra lys, hvis julehyggen tager lidt længere tid ;-)
Hurtigt kalenderlys og en lille støbt engel.

Kalenderlysene kan sagtens gøres meget mere julet med glaskugler, gran og sløjfer eller måske små røde paradisæbler fra haven.

søndag den 24. november 2013

Krans af lærkekogler

Krans af lærkekogler med oldemors juleklokke.


Den store krans af lærkekogler skal pynte i vinduet her til jul. Jeg holder meget af naturting og synes bedst om enkelt og naturligt julepynt, der ikke larmer alt for meget. Lærkekoglerne har jeg nasset mig til fra min søde kollega Berit.
Jeg har igen lavet kransen af tyk ståltråd, der samles med tynd ståltråd, som vikles omkring overlapningen. Derefter har jeg viklet grøn blomstertape omkring, så ståltråden er helt dækket. Endelig har jeg formet grene med lærkekogler rundt om kransen. Bundet flere gange rundt med grøn myrtetråd og puttet ekstra grene på hist og pist.
Lærkekransen er blevet præcis lige så pjusket og let, som jeg ønskede mig, og med oldemors gamle sølv juleklokke som eneste pynt, er jeg rigtig godt tilfreds. Ideen til kransen har jeg snuppet fra et Lime blad (Hurra for Netto´s gratis blad).
Se også "Stjerne af lærkegrene".
Krans af lærkekogler.
Endnu et forsøg, kransen er noget svær af fotografere.

Enkel krans i gran

Krans af gran til kirkegård eller......
Hvert år binder jeg en krans af gran til kirkegården, den passer i målene så den kan ligge på kanten mellem gravstenen og græsset. Hvis man er så heldig ikke at have mistet nogle af sine kære, kan ideen jo bruges til meget andet, f.eks. kanten af et bord, spejl, bænk eller......
Start og slutning.


Jeg har brugt både Normann og Nobilis gran. Princippet er akkurat det samme som alle de andre kranse (se evt. Bind en efterårskrans). Tyk ståltråd bukkes til den ønskede form, og gran i små bundter vikles om kransen med grøn myrtetråd. Min tanke er, at kransen senere skal pyntes med et par husløg eller måske en rose eller to.
Jeg havde chaufføren med på torvet efter gran, og tænk der var kommet en bod med øl fra Refsvindinge.

mandag den 18. november 2013

Taske af papirflet

Taske af papirflet.
I denne weekend har jeg brugt det meste af lørdagen på et forsøg med, at lave en taske af avispapir. Det har krævet stor tålmodighed fra mig, men også fra min familie, fordi jeg blev så optaget af at flette, at det ikke lige var tanker om hvad menuen skulle stå på, der fyldte mit hoved.
Princippet med hensyn til fletningen er det samme som mit indlæg Kurv af papirflet. 
Taske af avispapir flet.
Hanken er lavet af en gammel cykelslange, der er sat på med trykknapper, så man må sige, at det er ren genbrug det hele. Det er meningen, at jeg senere vil give tasken en gang lak, så den holder lidt bedre.
Måske er du også interesseret i "Taske af dåsekapsler".

Kurv af papirflet

Kurv af avisflet.
I løbet af de sidste år har jeg lavet mange flet kurve af aviser. Det er dejlig genbrug og kurvene er blevet brugt til alt lige fra advents gavekurve (se indlæg med adventsgaver), kurve opbevaring af stearinlys m.v., til hyggeplads for vores kat.
Opskriften så jeg i en avis for mange år siden, og nu prøver jeg at give den videre til jer.
Man kan sagtens lave kurven højere og større, så skal man bare forlænge avisstrimlerne.

Opskrift på kurv lavet af flettet avis


 


Hæfteklammer fjernes fra avisen.



Find midten af avisen, og fold avisens lange side ind til midten.




Fold igen ind til midten.





Fold igen ind til midten.




Sidste gang foldes avisstrimlen bare sammen og trykkes godt så kanterne bliver skarpe.




Der foldes i alt 16 strimler. Hold styr på dem med nogle klemmer.



Nu flettes avisstrimlerne over og under hinanden.

 
Skub alle strimlerne helt tæt sammen, så der ikke er huller, hold dem på plads med klemmer.
Der skal være lige meget stump tilbage over det hele.



De to midterste strimler på hver side foldes nu til hjørner. 
Kryds avisstrimlerne så de har en vinkel på 90 grader, og hold dem fast med en klemme.



Her ses de fire hjørner.



Lav et let knæk i bunden mellem de fire hjørner, og begynd med at flette de avisstrimler, der dannede hjørnerne ind i de andre strimler.
Det kan godt se lidt uoverskueligt ud, men bare bliv ved ;-)

Flet alle strimler så langt de rækker, og hold dem på plads med klemmer.
Jeg lader hjørneklemmerne blive siddende, selv om de godt kan irritere lidt, og først ved den sidste stramning, hvor kurven bliver helt tæt fjernes hjørneklemmerne.


Nu måles fra bordet og op til den korteste strimmel, og der tegnes en streg hele vejen rundt.
Klips med en hæftemaskine hele vejen rundt langs den tegnede streg.


Klip avisstrimlerne af oppe over klipsene.
Buk en strimmel mere af avis- eller gavepapir og lim den på, så den dækker klipsene og den afklippede kant.

Se billede fra start, lad evt. nogle klemmer holde kanten fast mens den tørre.



Se også indlæg med taske i avisflet eller flere kurve af avispapir her

onsdag den 13. november 2013

Opskrift på hindbærvineddike

Hindbær i rødvinseddike - måske en sød værtindegave?

Nu er årets absolut sidste hindbær kommet på flaske. I Villa Mariettas have har jeg for nogle år siden plantet en lille række med efterårshindbær, og siden har jeg haft glæde af de dejlige søde og helt ormefri hindbær. Nogle af hindbærrene er endt fryseren og skal bruges til is, kager eller syltetøj, mens andre puttes i flasker med rødvinseddike. Hindbærvineddiken bruger jeg i salatdressinger, saucer eller se evt. min opskrift på "Andebryst i hindbærvineddike". Hvis man ikke selv kan nå, at bruge alle sine hindbær, er eddiken også en rigtig fin og hurtig værtindegave.

Opskrift på hindbærvineddike.

Hvis du selv har fået lyst til at lave hindbærvineddike, skal du bare rengøre nogle flasker og skylle dem i lidt atamon og kogende vand, derefter puttes hindbærrene ned i flasken, helst uden at de går alt for meget i stykker (husk at kassere alle hindbær, der har bare en antydning af skimmel). Dernæst hældes rødvinseddike på, så bærrene er dækket.
Næsten så let at det ikke kan kaldes en opskrift ;-)
Lad hindbærvineddiken stå en måneds tid, inden du begynder at bruge af den. Hindbæreddiken holder rigtigt længe, og selv har jeg først lige brugt op af sidste års produktion.

Lidt om efterårshindbær.

Efterårshindbær er nogle specielle sorter hindbær, der først får bær i efteråret. Køb dem på planteskoler, eller tig dig til nogle ved venner og bekendte. Planterne sender udløbere ud til alle sider og breder sig lynhurtigt, så det skulle være muligt at få nogle forærende. I foråret klippes alle grene helt ned til jorden. De nye skyd der efterfølgende gror op, blomstre så sent, at hindbærbillerne er færdige med at lægge æg - og voila - hindbær uden orm.

 

Andebryst i hindbærvineddike

Andebryst i hindbærvineddike.

Opskrift til 4 pers.


3 andebryster
7 gulerødder i skrå 1 cm tykke skiver
7 løg i både (helst skalotteløg)
1 1/2 dl hindbærvineddike (se min opskrift på hindbærvineddike eller køb den færdig)
2 spsk. akaciehonning
7 dl kalvefond (god kvalitet)
en lille håndfuld timiankviste
salt og peber
1-2 tsk. maizena mel rørt i lidt vand

Tilbehør: ris og groft brød

Andebryst ridses på kryds på skindsiden.
Steg andebrysterne med skindsiden nedad på en tør pande i 6-8 min, til fedtet er smeltet fra, og skindet sprødt. Vend brysterne og steg videre i 2-3 min. Tag brysterne af panden og pak dem ind i stanniol og viskestykke, så de holder sig varme, og kødet får tid til at trække.
Steg nu de skårne grøntsager hurtigt i stegefedtet, til de tager lidt farve. Hæld fedtet fra og kassér det. Tilsæt hindbærvineddike, og kog ind til 1/3 ved god varme. Tilsæt honning, kalvefond og timian, og kog igennem, til grønsagerne er akkurat møre, men stadig har bid.
Jævn med lidt maizena, og smag til med salt og peber.
Lige inden serveringen skæres andebrysterne i tynde skiver og serveres med grøntsager og saucen.
Den oprindelige opskriften stammer fra et ugeblad, kan ikke huske hvilket. Jeg tillader mig alligevel, at give min version af den videre, da det mindst er 10 år siden, den fandt sin plads
i min lille udklipsbog, og har været lavet adskillige gange siden ;-)


lørdag den 9. november 2013

Buketter af de skønne georginer/dahlia blomster

Vil også lige vise jer nogle af de skønne buketter af georgine blomster, jeg har plukket i løbet af sommeren. Det er rendyrket praleri, men jeg håber, at smitte jer med min glæde ved at have georginer i haven. Det er ikke besværligt, og hvis man ikke gider grave knoldene op, kan man jo købe nye hvert år. Georginer er slet ikke dyre, og vil blive til flotte buske med masser af blomster i løbet af sommeren.
I mange af buketterne er der foruden georginer også brugt frøkenhat blomster, efeu, store stenbræk blade, bregner og blomsterskærme fra fennikel.
Buketter med georginer fra Villa Mariettas have.

Havepralerier og opgravning af georginer/dahlia

I min have findes der om sommeren de skønnes og smukkeste georginer (også kaldet Dahlia). Det er et farve bombardement, der grænser til det usmagelige, men jeg holder nu alligevel af georginerne, og det bare at kunne plukke løs af de farvestrålende blomster.
Nogle af georginerne i Villa Mariettas have.

Jeg hører tit, folk sige at georginer er besværlige, ved det at knoldene skal graves op om vinteren, og ja det er rigtigt, det tager et par dage at få knoldene op, og også at et par at plante dem igen i foråret, men jeg har altså også omkring 70 knolde, og når man så tænker på alle buketterne der er blevet plukket i løbet af sommeren, så jo - de er besværet værd.
Nu er tiden ved at nærme sig, hvor den første nattefrost får georginerne til at klaske sammen, og knoldene skal graves op. I år har jeg været i lidt god tid, og de første kasser
er allerede kommet i kælderen.
Det er en god ide at mærke georginerne med farver m.v.
Georgine knoldene opbevarer jeg i Mariettas gamle kælder. Jeg gør ikke ret meget ved dem, udover at prøve at få noget af jorden væk, så kasserne ikke bliver for tunge at løfte. Dette er ikke helt hvad det anbefales at gøre, men det lykkedes meget godt, og antallet af georgine knolde er støt voksende :-)
Få mere viden om korrekt pasning af georginer på Havenyt.dk
Se opskrift på horn med marcipan her.

Velfortjent kaffepause (opskrift på horn kommer senere).