Etiketter

onsdag den 26. februar 2014

Fastelavnsris

Fastelavnsris i forårshumør.

Fastelavn nærmer sig snart og her er en lille ide til et anderledes fastelavnsris. Sød værtindegave til en havetosse, der ligesom mig, snart ikke kan vente længere med at få fingerne i jorden. Fastelavnsriset er af syrengrene som er pyntet med erantis, vintergækker og frø til nogle af sommerens blomster.


lørdag den 25. januar 2014

Endnu en kurv af flettet avispapir

Kurv af papirflet til katten i Villa Marietta.
Nu holdt den flettede kurv af avispapir, jeg for et års tid siden lavede til katten, ikke længere, og derfor har jeg været i gang igen. Kurven er lavet ud fra samme opskrift som mit indlæg "Kurv af papirflet".
Denne, noget større, kurv er lavet af i alt 48 foldede avisstrimler fordelt på denne måde: 
12x2 strimler flettet skiftevis med hinanden til bund, og alle forlænget ved at væve ekstra strimler ind, så strimlerne i bunden af kurven ligger dobbelt, altså de 24x2=48. 
Håber forklaringen er god nok :-)
Se evt. også indlægget "Taske af papirflet".

lørdag den 11. januar 2014

Hvidvinsdampede muslinger (moules mariniére)

Hvidvinsdampede blåmuslinger.
Opskrift på de hvidvinsdampede muslinger har jeg fra en klassekammerats mor, der flere gange havde de skønne muslinger med til buffet bordet ved klassearrangementer.

Opskrift på hvidvinsdampede muslinger (4-6 pers)

2-3 hakkede løg
2-3 fed hvidløg
1-1½ spsk. karry
1 flaske hvidvin
2 net muslinger (fiskehandlerens, men de vacuumpakkede fra supermarkederne er også helt ok og er faktisk betydelig lettere at rengøre)
1/4 l piskefløde (måske lidt mere)
1 bundt bredbladet persille
salt og peber

Løg og hvidløg hakkes fint, og svitses klare i olie i en stor gryde..
Karry tilsættes.
Hvidvin hældes ved og koger et par minutter.
Derefter tilsættes de rensede muslinger, og kog dem under låg i ca. 5 minutter. Vend dem rundt undervejs, så alle muslingerne åbner sig.
Fløde tilsættes og jævner lidt.
Derefter tilsættes hakket persille og krydres med salt og peber.

Hvidvinsdampede muslinger a la Villa Marietta.
Her i Villa Marietta plejer vi at spise muslingerne sammen med godt brød og hjemmelavede store pommes frites, som dyppes i aioli.

Lidt om rensning af muslinger 

Muslinger skal renses grundigt. Skyl dem i en balje med koldt vand, og rens tang og skidt af med en børste eller kniv. Vær bare lidt hård ved muslingerne. De muslinger der ikke er lukket efter sådan en behandling, kan man banke lidt på for at se om de vil lukke sig.  
Under rensningen: Alle muslinger der er knuste eller ikke vil lukke sig selv kasseres.
Efter kogning: Alle muslinger, der ikke er åbne skal kasseres. 
Højsæsonen for muslinger er alle måneder med "r" i (altså fra september-april).
I sommermånederne skal man passe lidt på, hvis badevandet er blevet varmt og der er giftige alger.

onsdag den 8. januar 2014

Hjemmebagte fødselsdagsboller

Boller til fødselsdagen eller bare til en lidt grå hverdag.

"Noget der smager så godt, må være meeeget sundt".

 Gode gammeldags fødselsdagsboller er nok ikke super sunde, men til gengæld smager de rigtig godt :), og er en sikker succes her i Villa Marietta. Opskriften stammer tilbage fra jeg var barn, og dengang var smør og hvidt hvedemel ikke fy-ord.

Opskrift på fødselsdagsboller

125 g smør
2 1/2 dl mælk
1 pk. gær
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
saft af en halv citron
evt. 1 dl rosiner
2 æg (sammenpisket)
ca. 525 g hvedemel

Smør smeltes og mælken tilsættes (blandingen skal være håndvarm).
Gæren udrøres i den lune blanding.
Salt, sukker, citronsaft og sammenpisket æg tilsættes. 
Hvedemel æltes i lidt af gangen. Dejen skal være ret klistret.
Hævning ca. 30 minutter.
Bollerne formes og sættes på bagepladen (ca. 20 stk).
Efterhæves ca. 20 minutter.
Bollerne pensles med æg og bages 10-12 minutter ved 200 grader.

Spises lune med masser af tandsmør og syltetøj. 
Måske vil du også bage brunsviger, se opskrift her "Fynsk Brunsviger".

tirsdag den 31. december 2013

Taske af dåsekapsler

Hæklet taske af dåsekapsler.
Tasken af dåsekapsler (eller pull tabs om man vil) har været længe undervejs. Faktisk er det ca. 2 år siden, jeg ledte efter en opskrift for at lave en taske af dåsekapsler, og ikke rigtig havde held med at finde nogen, som jeg kunne lide. Tit synes jeg, at den hæklede del bliver for dominerende, og dåsekapslerne ikke er synlige nok, og at det hele ender med et lidt klumpet udtryk. Så jeg forsøgte mig lidt frem med, hvordan jeg kunne hækle dem sammen og gik derefter i stå. Her i juleferien stødte jeg så på mine forsøg igen, og da nytårsaften jo nærmer sig, og jeg egentlig mangler en sjov taske til at have med, fik jeg hæklet stykkerne sammen, syet foer og lynlås i og lavet en læderrem. Her ser i resultatet ;-) måske nok lidt mere pudsig end pæn.
Rigtig godt nytår til alle. 
Opskriften kommer nok senere, lige nu er det vist tid til lakering af neglene.
Se også opskriften her på "Taske flettet af avispapir"
Hæklet taske af dåsekapsler.

onsdag den 25. december 2013

Glædelig jul... og lille ide til foldede juletræer i pap

Små sølvstager og foldede juletræer i pap.
Rigtig glædelig jul til familie, venner, kollegaer og alle jer andre, der har besøgt bloggen i de første måneder. Det at blogge er ret nyt for mig, startede først i oktober, og jeg kan mærke, at det er svært at følge med her i december. Tiden flyver af sted, og når der også skulle købes julegaver, bages, laves konfekt, pyntes og holdes jul for familien - ja så var det svært, også at nå at ryste nogle ideer ud af ærmet. Der vel og mærke kom på bloggen i ordentlig tid, så andre havde noget at bruge dem til.
Heldigvis er der andre bloggere, der er bedre til at planlægge tiden end mig, og de små søde foldede juletræer, der i år pynter på mit julebord, har jeg fundet på bloggen myLifebox, hvor der også er en lille video om, hvordan man folder dem. Det tager ikke ret lang tid at folde juletræerne, så måske nogen kan nå at bruge ideen på julefrokostbordet ;-)
Se andre jule gør det selv ting her "Jul".
Årets julebord a la Villa Marietta.

søndag den 15. december 2013

Hjertekrans til døren

Hjertekrans i gran
Nu kan julen endelig bydes velkommen indenfor i Villa Marietta. I formiddags fik jeg bundet en krans formet som et hjerte til hoveddøren. Til hjertekransen har jeg brugt Normann- og Nobilis gran, thuja, kogler fra elletræ, troldhasselgrene, efeu blade og blomsterstande. Som sædvanlig er hjerteformen bukket i tyk ståltråd, og gran mv. bundet på i små buketter. Hver halvdel af hjertet er bundet for sig, så buketterne vender symmetrisk i hjertet.
Se flere kranse her "Efterårskranse" og "lærkekoglekrans" her.
Du kan nu også se endnu en hjertekrans her "Endnu en hjertekrans til døren".
Hjertekrans undervejs - troldgrenene er bundet på bagefter.

fredag den 13. december 2013

Havregrynskugler og chokoladetrøfler med Guinness

Klassiske havregrynskugler og chokoladetrøfler med Guinness.
Ingen jul uden havregrynskugler og i år har vi udvidet repertoiret med chokoladetrøfler med Guinness. Chokoladetrøflerne blev smagt første gang til et klassearrangement, da klassen lige var hjemvendt fra Dublin og besøg på Guinness Bryggeriet. Se opskrift på chokoladetrøflerne på Guinness Storehouse.

Opskrift på havregrynskugler

70 g smør
2 dl havregryn
1 dl kokosmel
1/2 dl sukker
1 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
lidt appelsinsaft

Rør smørret blødt og tilsæt alle de andre dele.
Rør det godt sammen og ælt til det er en samlet kugle.
Massen stilles koldt i mindst en halv time.
Derefter rulles små kugler.
Havregrynskuglerne trilles til sidst i kokosmel og opbevares koldt. 

Se også min marcipankonfekt her "marcipankonfekt".

torsdag den 12. december 2013

Macipankonfekt a la Villa Marietta

Marcipankonfekt a la Villa Marietta.
Julens marcipankonfekt i Villa Marietta bliver ikke lavet alt for tidligt, for det skal jo helst gemmes til juleaften.
Der er ikke så meget opskrift i det, da vi holder af den rene smag af god marcipan og nougat fra Odense Marcipan.
På billedet ses:
Marcipan og nougat ruller betrukken med mørk chokolade og nødder.
Nougat klodser dyppet i hvid chokolade og pyntet med en nød.
Marcipan med hakkede valnødder, dyppet i mørk chokolade og pyntet med hvid chokolade.
Marcipan med Bailey og kokos, duppet i mørk chokolade og pyntet med en mandel.
Marcipan med gin og appelsinsaft, dyppet i hvid chokolade og pyntet med revet appelsin.
Et godt tip er at putte cornflakes i resterne af det smeltede hvide chokolade, og lave små toppe med to teskeer. 
Marcipan og nugat ruller pakket til små adventsgaver. Og på sidste billede cornflakes toppe.

onsdag den 11. december 2013

Juledekoration med juletræ af enebær

Slanke juletræer af blødt enebær.
Høje, slanke juletræer bundet af blødt enebær. Stativet til juletræerne er bukket i tyk ståltråd, hvor der bagefter vikles grøn blomstertape omkring. Enebær kvistene er bundet på i små buketter, både foran og bagpå, med en tynd sølvtråd, som jeg denne gang har ladet være synlig. Enebær juletræerne er stukket ned i gamle ler urtepotter, der er pyntet med pudemos mv. Jeg har prøvet mig lidt frem med hensyn til pynten, men ved at juletræerne i første omgang skal stå ude, blev valget at vente med de røde glasting til træerne skal ind til jul.
Ude eller inde?

mandag den 9. december 2013

Halskæde af filtkugler

Jeg har filtet, trillet og rullet kugler til nogle halskæder. Det er hyggeligt at filte kugler, men man skal være forberedt på at det tager en del tid, giver hænder der er i opløsning, og skuldre der trænger til at komme på plads igen.
Halskæde af filtkugler.

Opskrift på filtkugler

Kartet uld (evt. Merinould) i tynde totter lægges på kryds og tværs i en lille bunke.
Rulles/samles til en lille kugle og dyppes lidt i varmt sæbevand (sæbespåner).
Trilles let i hånden og dyppes igen i sæbevand, og sådan fortsætter man til faconen er lidt på plads.
Nu rulles filtkuglen på et tørt håndklæde, i hænderne og kastes ned i bordet, og dyppes ind imellem i sæbevandet.
Til sidst er filtkuglen blevet tilpas hård og kan skylles sammen med alle de andre kugler i koldt vand, tilsæt evt. lidt eddike i sidste hold skyllevand.
Endnu en halskæde af filtkugler.


På de blogs der fortæller om børnene der render rundt og filter kugler, vil jeg bare sige "sikke nogle utrolig søde og tålmodige børn". Hvis man ikke har helt samme tålmodighed eller børn der har det, er det også tilladt at købe de filtede kugler færdige. Synes også jeg har set blogs, der fortæller om at filte i vaskemaskinen, det kunne måske være en ide til næste gang ;-)
Mine filtkugler har jeg trukket på sort smykkewire, og til at holde filtkuglerne i den rette afstand, har jeg brugt sorte wireklemmer fra Panduro.

Italienske mandelkager

Italienske mandelkager.
I Villa Marietta er der i denne weekend blevet bagt småkager til julen, og de hårde men sprøde italienske mandelkager er altid en af vores favoritter. Kagerne egner sig fortrinligt til en kop kaffe, men hvis de, som i Italien, dyppes i Vino Santo er det tæt på, at englene synger.

Opskrift på italienske mandelkager

2 æg
250 g sukker
1 stang vanille
250 g mel
1/2 knsp. fint salt
1/2 tsk. bagepulver
revet skal af 1 appelsin og ca. 1 spsk. saft (husk den må ikke være overfladebehandlet)
200 g mandler med skal

Æg, sukker og vanillekorn piskes sammen.
Mel, salt og bagepulver blandes og røres i ægget sammen med saft og skal fra appelsinen.
De hele mandler blandes i dejen og der formes 3 stænger (2x4x25 cm) på bagepladen.
Hvis fingrene gøres lidt våde hænger dejen ikke fast i dem.
Stængerne bages i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.
Stængerne skæres nu i 1 cm tykke skiver, som lægges tilbage på bagepladen med siden op. Sæt kagerne tilbage i ovnen i ca. 5 minutter.
Julesmåkager a la Villa Marietta - Italienske mandelkager, nødde-chokolade kager og kanelstjerner.

Jeg har også bagt nødde-chokoladekager efter opskrift fra Karolines Køkken, og de for tiden politiske ukorrekt KANEL-stjerner er fra Politikens bog om Jul og Vinter.

søndag den 8. december 2013

Stjerne af lærkegrene

Stjerne af lærkegrene.
Lidt skæv, men hurtig og let stjerne af lærkegrene. Seks lige lange stykker lærkegrene bindes først til to trekanter, og derefter bindes trekanterne sammen så de danner en stjerne.

Se også min ovale krans af lærkekogler "Krans af lærkekogler". 

mandag den 2. december 2013

Hjemmelavede flødekarameller med lakrids eller chokolade

Hjemmelavede flødekarameller.
Hjemmelavede flødekarameller efter Blomsterbergs opskrift. Jeg har prøvet at vise, hvordan karamellen så ud undervejs i kogningen, for jeg har selv været i tvivl om, hvornår karamellen var færdig de første gange, jeg lavede flødekaramellerne.
Billede 1=15 minutter, 2=30 minutter, 3=45 minutter og endelig billede 4=60 minutter og færdig.
Tiderne afhænger selvfølgelig af, hvor meget varme der er på, men her kan du se, hvordan min
karamel ser ud.
Bagefter har jeg delt flødekaramel massen i to portioner og afkølet i nogle fade i ca. 45 minutter. Den en halvdel blev drysset med lakridspulver fra Bülow Lakrids og den anden halvdel med smeltet mørk chokolade (lad være med at komme lige så meget på som mig, det meste af mit køkkenbord var smurt ind i chokolade).
Lakridskarameller og chokolade karameller.
Derefter blev karamellen rullet til stænger, og da de var helt afkølet blev de skåret i passende stykker og pakket i cellofan.

Se også min marcipankonfekt her "Marcipankonfekt a la Villa Marietta".

søndag den 1. december 2013

Kalender- eller adventsgaver

Adventsgaver til mor og svigermor.
Så blev det igen 1. søndag i advent. Det kommer altid som lidt af en overraskelse, og giver mig nogle sene aftener med at bøvle hjemmelavede ting til adventsgaverne. Hvert år i snart lang tid har jeg lavet en kurv af avisflet med lidt adventsgaver til min svigermor og mor, og i år skulle ikke være nogen undtagelse. Nogle af gaverne er hjemmelavede og andre er købte, men holdt på et meget lille beløb. Det er jo ikke juleaften endnu, og der står ikke Rockefeller på ryggen af mig. Dog synes jeg, at det er sjovt at gøre en del ud af indpakning m.v., så modtagerne forhåbentlig føler sig forkælet, og jeg selv har glæden ved at give ;-)
Jeg ved godt, at indlægget med adventsgaver kommer noget sent på bloggen, men var selv først færdig i allersidste øjeblik. Hellere sent end aldrig -og ideen kan jo bruges til andre anledninger også.
Se hvordan du fletter kurven af avispapir på mit indlæg "Kurv af papirflet". Opskrifterne på nogle af de andre hjemmelavede hemmeligheder kommer senere.

mandag den 25. november 2013

Idé til hurtigt kalenderlys

Hurtigt kalenderlys.
Nu går nedtællingen til juleaften snart i gang, og jeg vil gerne vise jer en alternativ idé til det forslidte kalenderlys, der nærmest altid ender med at se farligt ud og ende i skraldespanden før tid. Jeg har fyldt et gammelt sylteglas mrk. Frisco med 24 små juletræslys og et par kogler. Lysholderen med den lille støbte engel i tin, er støbt af min svoger Jakob.
Det gode ved denne form for kalenderlys er at man kan snyde lidt og bare tilføre et ekstra lys, hvis julehyggen tager lidt længere tid ;-)
Hurtigt kalenderlys og en lille støbt engel.

Kalenderlysene kan sagtens gøres meget mere julet med glaskugler, gran og sløjfer eller måske små røde paradisæbler fra haven.