Etiketter

søndag den 26. oktober 2014

Halloween græskar

Villa Mariettas græskarhoved 2014.
Nu er det igen tid til at udskære græskar. Jeg har med vilje ventet med at lave græskarhoveder, for selvom man pensler med atamon, så synes jeg, at græskarene meget hurtigt mugner, og de skal jo helst holde til halloween den 31.oktober.
Denne gang har jeg forsøgt mig med et træ og ugle motiv. Det var noget svært, og et par steder er jeg blevet nød til, at sætte et par tandstikker i for at samle, hvor jeg kom til at skære igennem.
Græskar med træ-ugle motiv.

















Igen i år gik aftenturen den 31. oktober ned gennem Åløkkeskoven, hvor der var pyntet til Halloween med lygteposer og fint udskårne græskarhoveder. 
Fotos fra halloween i Åløkkeskoven 2014.


Se flere græskarhoveder her

lørdag den 25. oktober 2014

Tid til pralerier....

Bede med Georginer.
Inden den første nattefrost sætter ind, og får alle mine Georginer til at ligne kogt spinat, synes jeg det er tid for lidt havepraleri.
Det er selvfølgelig mine skønne Georginer, jeg igen vil vise frem.
(Næsten) Alle georginerne fra Villa Mariettas have.


torsdag den 23. oktober 2014

Fynsk fødselsdags brunsviger.

Fynsk brunsviger.
I anledning af at det i dag er 1 år siden, jeg skrev første blogindlæg og startede denne blog, kommer her opskriften på en rigtig god brunsviger.
Bag brunsvigeren til fødselsdage, brunch eller når lysten til lækker fynsk brunsviger overvælder dig. Opskriften passer til en ”ovn”-bradepande, men tit bager jeg den i to 23x35 cm forme.
Hvis man ikke har lyst at stå tidligt op, før gæsterne kommer, kan den sagtens bages i forvejen, puttes i fryseren og lunes igen i ovnen… OG INGEN VIL OPDAGE NOGET ;-)

Opskrift på fynsk brunsviger

60 g smør
4 dl. mælk
50 g gær
600 g mel
60 g sukker
1 tsk. salt
- - - - - - - - -
Fyld:
200 g smør
300 g puddersukker
2 spsk. sirup (kan undlades)
fløde (ca. en lille dl.)

Smør smeltes og mælken hældes i, og når blandingen er lun, hældes den over gæren.
Gæren opløses og de andre ting æltes i.
Dejen fordeles i en stor smurt "ovn"-bradepande.
Stilles til hævning ca. 1/2 time, og imens laves fyldet.
Smør og puddersukker smeltes.
Et skvat fløde og sirup hældes i, og det koges til en jævn masse.
Afkøles lidt og hældes over brunsvigeren, når denne er hævet færdig.
Bages ved 200 grader i 15-20 minutter.

Når brunsvigeren er bagt kan det være nødvendig at "omfordele" fyldet lidt, hvis der er blevet for store områder med meget fyld og andre helt uden.
Måske har du også lyst til at bage boller, se min opskrift på "Fødselsdagsboller".

onsdag den 22. oktober 2014

Puder syet af kaffesække og med tittekanter..

Puder syet af kaffesække og med tittekanter

Disse puder af kaffesække lavede jeg for noget tid siden, og meningen var egentlig at lave flere, men som så mange ting, er der ikke lige blevet tid til det endnu.
Så nu bliver de to, der er, vist frem. Jeg har set mange puder af kaffesække på nettet, men ingen med tittekant, og det er det, jeg synes gør puderne ret tjekkede :)
Jeg købte kaffesækkene i en kryddeributik i Bazar Fyn, og først da jeg kom hjem med sækkene, kunne jeg lugte hvor meget de lugtede af alverdens krydderier.
Så først kom de i en pose og en tur i fryseren et par dage, for at slå evt. kryb ihjel.
For at holde på det løse sækkestof, strøg jeg vlieseline på bagsiden af de felter, jeg skulle bruge til puder.
Så blev der klippet ud til puder og zig-zagget over kanter.
Og for at slippe af med lugten, vaskede jeg pudestykkerne i Rodalon.
Derefter syede jeg tittekantbåndet af tyk snor og skråbånd, og til sidst blev puderne syet sammen.
Der er en super udførlige opskrift til at sy tittekanter på Stof2000.
Puder af kaffesække.
Se også mine hæklede puder på "Puder af hæklede lapper".

søndag den 12. oktober 2014

Krans bundet af hyben fra vilde roser

Krans af hyben fra vilde roser.
I dag har jeg bundet en krans kun af hyben fra vilde roser. Hybenerne har jeg plukket på stisystemet i området omkring Åløkkeskoven, men man kan finde rosenhyben overalt i krat, langs stier osv., hvis man lige ser sig lidt om. 
Kransen er som sædvanlig bundet på en ståltrådskrans, hvor der bindes små buketter af hyben fast med tynd myrtetråd. Pas på ikke at stramme myrtetråden for meget, for så skærer man hybenet af stilken.
Se mine andre bundne kranse under "Efterårskranse" og "Jul".
Her ses hybenkransen på bagsiden.

onsdag den 8. oktober 2014

Kastanjedyr

Kastanjeedderkop med unger.
Da jeg desværre er løbet tør for små børn, der er vilde med at lave kastanjedyr, er jeg selv gået lidt i barndom ;-) for alle de smukke kastanjer skal da bruges til noget. Den ide jeg synes blev bedst, vil jeg gerne dele med jer...Et stort spindelvæv med mor-kastanjeedderkop og små edderkop unger, der hænger ned fra det store spindelvæv.

Her er lidt vejledning

Først laves huller i kastanjerne med en lille skruetrækker.
Derefter stikkes bambus grillspyd ind i hullerne til ben (der burde vel egentlig være 8 ben....nå pyt).
Så er det bare at gå i gang med at vikle garn omkring kastanjen. Start med at binde garnet fast til et af spyddene helt inde ved kastanjen. Hver gang man kommer til et spyd vikles der en tur rundt om dette. Afhængig af hvilke vej man vikler garnet om spyddet, vil benene stå frem eller være usynlige.
Slut med en knude. 
Der hvor der er lavet afstand mellem garnet, er det vigtigt, på hvert spyd, at binde en god knude, der ikke glider ind. Jeg har lavet et dobbelt halvstik (der er spejdere i familien). 
Til det store spindelvæv er der også brugt dobbelt halvstik knuder ved hver spyd for at holde spindet stramt og på plads.
Kastanje edderkopper.


Jeg har tænkt mig, at kastanjeuroen skal pynte til halloween uhyggen, så jeg har prøvet forskellige steder at placere den. Se også mine "græskarhoveder".
Kastanjeedderkop på hoveddøren...Velkommen til halloween?

Smukke kastanjer

Samle kastanjer-
I weekenden var jeg en tur i Kongens Have og samle kastanjer. Kastanjer er bare noget af det smukkeste, og som de lå der i græsset brune og skinnende, var de umulige ikke at samle op, og inden jeg viste af det, havde jeg samlet cykelkurven fuld.
Se mit indlæg "Kastanjedyr".
Smukke kastanjer og lidt kastanjedyr måske til Halloween.